Värien hoitava vaikutus

Julkaistu Sielun peililehdessä nro 1/2016

Me koostumme väreistä, kehomme ja chakramme. Tunteemme luovat värien energiaa kehoomme ja energiakenttäämme. Me syömme värejä ruuassa, ympäristömme säihkyy värejä ja maapallon kaikki elävä koostuu väreistä.

Värit ovat valon värähtelytaajuuksia, energiaa jota olemme ja jota kaikki ympärillämme on.

Värit koskettavat tunteitamme. Jos olet herkästi aistiva ja läsnäoleva itsellesi, olet varmaan huomannut, kuinka aamuisin valitset, mitä väriä laitat päällesi. Sen värin on vastattava sitä tunnelmaa jota päivääsi haluat.

Keväisin käytämme eri värejä kuin talvisin, joko vaatetuksessa, sisustuksessa  tai vaikka kukissa, joita ostamme kotiin tai lahjaksi.

Värien hoitava vaikutus on tunnettu aina ja nyt sen ymmärrys että koostumme väreistä ja kaikki ympärillämme myös, tulee nostamaan

Oletko huomannut että jossain elämänvaiheessa et halunnut käyttää jotain tiettyä väriä ollenkaan, tai vieläkään se ei kiinnosta sinua. Ja sitten yht’äkkiä jokin uusi väri tulee elämääsi ja huomaat kuinka sinulla on sitä väriä vaatteissa, sisustuksessa ja jopa almanakassa.

Käyttämäsi värit kertovat kulloisestakin olotilastasi.

Mitä värit kertovat sinusta

Kerron tässä värien värähtelyiden yleisistä merkityksistä sekä niiden vaikutuksesta kivissä. Kivissä sen mineraalilla ja värillä on omat hoitavat ominaisuutensa. Kivillä voi hoitaa kehoa, mieltä, ajatuksia, tunteita ja energiakenttää.

Pehmeän hempeät sävyt luovat levollista, harmonista värähtelyä ja ne värähtelevät hyvin lempeästi värinsä ominaisuuksia.

Puhtaan kirkkaat värisävyt ilmentävät värinsä intensiivisintä ominaisuutta.

Kehoon, energiakenttään ja chakroihin liittyen musta, harmaa, kupari, ruskea, punainen, oranssi ja keltainen ovat kehollisia värejä, hoitaen fyysistä kehoa. Vaaleanpunainen, vihreät, siniset, violetti, valkoinen, hopea, kulta ovat energiaolemuksemme värejä, hoitaen kaikkea ei-fyysistä meissä kuten tunteita, ajatuksia, sielua ja energiaa jota olemme.

 

Musta

Musta väri suojaa käyttäjäänsä antaen turvapaikan olla neutraalisti se kuka on, ilman että herättää huomiota. Se on myös ’helppo’ ja neutraali pukeutumisväri.

Kivissä mustat kivet puhdistavat hyvin aurakenttää ja tunteita. Ne myös tasapainoittavat tunteita ja auttavat kääntämään huomion sisäänpäin, kohtaamaan omia tunteita ja ajatuksiaan. Niiden avulla kiven käyttäjä voi löytää ne asiat, jotka ovat vielä esteenä tai hidasteena hänen omassa voimassaan olemiselle. Mustissa kivissä on ominaisuuksia, jotka puhdistavat kehoa, aurakenttää, kaikkia chakroja ja tunteita. Ne myös antavat keholle voimaa jaksaa eteenpäin. Yleisimpiä mustia kiviä ovat obsidiaanit, musta turmaliini, musta onyksi sekä läpinäkyvä savukvartsi.

 

Harmaa

Harmaa koostuu mustasta ja valkoisesta, sekoituksesta turvallisuutta ja selkeyttä. Harmaa on rauhoittava, turvallinen, luotettava. Hyvä muuttuvissa tai stressaavissa elämäntilaissa.

Kivissä harmaa rauhoittaa ja tukee omassa itsessään olemista. Harmaita kiviä ovat kissansilmä, seepramarmoni ja picasso jaspis.

 

Ruskea

Ruskea väri antaa turvallisuutta ja tukea kun on epävarma elämäntilanne, isoja muutoksia tai kaipaa juurtumisen tuomaa rauhoittavuutta. Ruskeassa löytyy värisävyjä ja värin sävy kertoo: beige on pehmeän lempeää kun taas tummanruskea on intensiivisen voimakkaan turvallinen. Ruskea väri kutsuu erityisesti epävakaissa elämäntilanteissa kuin turvasatama. Ruskea tulee itseensä ja elämään luottamista.

Ruskeat kivet tuovat vakautta ja rauhoittavan turvallista oloa. Ne opettavat ihmistä luottamaan itseensä. Varsinkin muutoksien keskellä olevalle ne antavat turvallisen kiintopisteen ja auttavat luottamaan elämän jatkumiseen. Ruskea myös maadoittaa eli auttaa pysymään läsnä tässä hetkessä. Se sopii erityisesti juurichakralle ja navan kohdan chakralle. Yleisimpiä ruskeita kiviä ovat bronsiitti, tiikerinsilmä, stromatoliitti fossiilikivi, bojikivet, mocci marble -kivet, ruskea aragoniitti ja kalahari (maisema) jaspis.

 

Punainen, oranssi

Punaisen ja oranssin värit värähtelevät lämmintä tai jopa kuumaa energiaa. Ne aktivoivat energiaa liikkumaan. Avaavat hyvin juurichakraa ja lantion aluetta, voimistavat sukupuolisuutta ja seksuaalisuutta ja elämän perusvoimaa. Niitä käyttää silloin kun tarvitsee voimaa, energiaa, uskallusta, rohkeutta tai draivia elämään.

Punaiset kivet antavat keholle elinvoimaa. Voimakkaan punainen on eloisa väri, joka laittaa kehon ja mielen energioita liikkumaan. Se sopii jämähtäneisiin olotiloihin, koska se laittaa elinvoiman virtaamaan. Punaiset kivet sopivat erityisesti juurichakralle ja navan kohdan chakralle. Kaikista väreistä punaista esiintyy luonnonkivissä vähiten. Yleisintä se on tiilenpunaisen jaspiksen värissä. Punaisia kiviä ovat tummanpunainen rubiini (korundi), syvän punainen granaatti, luonnollinen zirkoni, norjalainen heleän punainen thuliitti sekä harvinainen mansikanpunainen pyroxmansiitti Brasiliasta, jonka energia on elämäniloa ja rakkautta pursuava.

Oranssit kivet tukevat elämänilon voimistumista, ja aktivoivat eläväistä, jopa iloisen riehakastakin energiaa liikkeelle. Oranssi väri tukee luontaisen vapauden ilmentymistä myös omassa seksuaalisuudessa ja luo luonnollista iloa omasta naiseudesta tai miehisyydestä. Se sopii erityisesti navan- ja pallean kohtien chakroille. Oransseista kivistä yleisimpiä ovat karneoli, aurinkokivi, persikkaseleniitti, oranssi kalsiitti ja oranssi aventuriini.

 

Vaaleanpunainen

Vaaleanpunainen on pehmeä väri joten sen energiakin on pehmeän lempeää. Se on tunnettu rakkauden värinä, tukien lempeyttä, sallivuutta, hyväksyntää ja onnellista vapautta ilmentymään. Vaaleanpunainen on rakastumisen ja parisuhteessa olemisen väri.

Vaaleanpunaiset kivet tukevat rakkauden, lempeyden, suvaitsevaisuuden ja hyväksynnän kehittymistä ihmisessä. Ne sopivat kaikkeen kehon ja tunteiden hoitoon ja kaikille chakroille, mutta erityisesti sydänchakralle. Tunnetuimpia vaaleanpunaisia kiviä ovat ruusukvartsi, morganiitti, petaliitti, kunsiitti, rodoniitti, rodokrosiitti, mangaanikalsiitti ja pinkki opaali.

 

Keltainen

Keltaista on hyvin monenlaisissa väreissä: auringonkeltainen, sinapinkeltainen, sitruunankeltainen, viljapellon keltainen jne. Keltaisessa merkittäväksi muodostuu, onko väri lämpimän vai kylmän keltainen. Keltainen on elämänilon, inspiraation, aurinkoisuuden, sisäisen vapauden, onnellisuuden väri. Se voimistaa itsetuntoa.

Keltaiset kivet lisäävät iloa ja aurinkoisuutta ihmisen mielessä. Ne myös auttavat voimistamaan itsetuntoa. Sopivat erityisesti navan ja pallean kohdan chakroille. Yleisimpiä keltaisia kiviä ovat keltainen kalsiitti ja sitriini, Muita keltaisia ovat keltainen jaspis, keltainen kvartsi, läpinäkyvä optinen kalsiitti, keltainen pitsiakaatti, keltainen fluoriitti ja keltainen opaali. Harvinaisempia ovat kanarialinnun keltainen sulfaattirikki sekä keltainen danburiitti.

 

Vihreä

Vihreä yleisvaikutukseltaan rauhoittaa ja tuo yhteyteen luonnon ja metsän kanssa. Metsänvihreä, oliivinvihreä, vedenvihreä, ruohonvihreä… vihreän sävyjä on valtava valikoima ja jokaisessa niistä on oma värähtely ja merkitys.

Kevään vihreä ja heleän vihreä tukevat uusien asioiden luomista ja vastaanottoa. Ne ispiroivat uusia ja yllättäviäkin ideoita. Rakkaudessa se kuvastaa uuden elinvoimaista kasvua. Syvän vihreät sävyt ovat intensiivisiä, voimakkaita eheyttämään rakkautta ja antamaan sille voimaa.

Vihreät kivet rauhoittavat ja voimistavat rakastavaa yhteenkuuluvuutta ja siitä kumpuavaa iloa. Vaaleanvihreät kivet tuovat yhteyteen luonnon kanssa sekä luontoon liittyviä ajatuksia tai muistoja. Näitä kiviä ovat amatsoniitti, prehniitti, krysopraasi, fuksiitti ja vihreä opaali. Läpikuultavan vihreät kivet ovat rakkaudellisia ja elämäniloisia, kuten peridootti, akvamariini, vihreä fluoriitti ja berylli. Tumman vihreissä kivissä, kuten malakiitissa, jadessa, sammalakaatissa, vihreässä aventuriinissa, serafiniitissa ja heliotroopissa on intensiivistä eheyttävää ja rakkaudellista voimaa.

Vihreät kivet ovat sydänchakran kiviä, niitä ovat myös monissa vihreän väreissä esiintyvät serpentiinijadet, vihreä kalsedoni ja vihreä apatiitti.

 

Sininen

Sininen on ilmaisun väri. Se myös rauhoittaa, selkeyttää. Vaaleansiniset rauhoittavat ja ovat samalla hyvin postiivista energiaa värähteleviä. Vaalean sinisissä voi olla veden värejä jolloin ne liittyvät tunteisiin ja tunteiden ilmaisuun. Syvät siniset kääntävät energian sisäänpäin ja intuitiiviseen olemiseen ja sen selkeyteen. Tumman sininen liittyy unimaailmaan, alitajuntaan, universaaliin läsnäolemiseen. Tumman sininen luo käyttäjälleen tilan ja avaruuden tuntua. Siniset sopivat hyvin makuuhuoneeseen ja kaikenlaiseen rauhoittumiseen.

Siniset kivet rauhoittavat ja selkeyttävät kehoa, ajattelua ja intuitiota. Sinisiä kiviä ovat sodaliitti, dumoiteriitti, safiiri, ioliitti, kyaniitti ja sininen fluoriitti. Vaaleansiniset kivet, kuten sininen enkelikivi, pitsiakaatti, sininen kvartsi, larimar sekä sininen topaasi ovat hyvin rauhoittavia. Vaaleansininen selestiitti säteilee rauhallista, enkelimäistä rakkautta. Tummansinisissä kivissä on intensiivisyyttä, kuten atsuriitissa, sinisessä apatiitissa ja lapis lasulissa. 

 

Turkoosi

Turkoosi rauhoittaa, siinä on veden elementtiä joka liikuttaa tunteita ja ajatuksia.  Turkoosi tukee luovuutta ja ilmaisua.

Turkoosit kivet rauhoittavat oloa. Ne selkeyttävät ajatuksia ja auttavat näkemään ja visioimaan tapahtumia laaja-alaisesti ja auttavat ratkaisujen löytymiseen. Ne myös tukevat rehellistä ja viisasta ilmaisua. Sopivat erityisesti kurkkuchakralle. Tunnettuja turkooseja kiviä ovat turkoosi ja krysokolla.

 

Violetti

Violetti on intuitiivisuuden ja henkisyyden eli ykseyden vapauden väri. Se tuo laaja-alaisuutta jossa henkinen rauhallisuus ja ykseyden kokeminen tuntuu kotoisalta. Violetin pehmeät sävyt ovat lempeitä, rakkaudellisia ja intensiiviset värit voimakkaan selkeitä hengen totuudellisuudessa.

Violetit kivet avartavat henkisyyden laajempaa ymmärtämistä ja kokemista. Violetti myös rauhoittaa ja selkeyttää. Violetteja kiviä ovat ametisti, tsaroiitti, lepidoliitti, sugaliitti, purpuriitti ja lila fluoriitti.

 

Valkoinen

Valkoinen on puhtauden, selkeyden ja ykseyden väri. Meillä Suomessa lumi kuvastaa hyvin valkoisen energiaa. Kun katsot lumista maisemaa, se tuo tyyneyden ja selkeyden olon. Samoin valkoinen liittyy korkeaan energian värähtelelyyn, joka on viileää tai kylmää aivan kuten lumenkin aikana ilma on.

Valkoisessa värissä on kuin lepäämässä harmonisessa puhtaudessa.

Valkoiset kivet tuovat mieleen ja ajatuksiin selkeyttä ja laaja-alaisuutta. Valkoisia ovat seleniitti, magnesiitti, howliitti, valkoinen akaatti, valkoinen opaali, sateenkaarikuukivi eli valkoinen labradoriitti ja ulexsiitti.

Valkoiseen väriin liittyvät myös läpinäkyvät kivet, jotka tuovat ajatuksiin, tunteisiin ja kehoon kirkkautta ja selkeyttä. Kirkkaita ovat vuorikide eli vuorikristalli, apofylliitti, herkimer kvartsi, kirkas danburiitti, kaksikärkiset luonnon, girasolkvartsi ja rutiilikvartsi.

 

 

Hopea

Hopea on värähtelyltään samankaltaista kuin valkoinen.

Kupari

Puhdistaa, desinfioi ja avaa tukoksia.

Kaikki metallinväriset kivet aktivoivat asioita tapahtumaan nopeasti. Niitä ovat pyriitti, pyriittiaurinko, kultainen kalkopyriitti ja lepidoliitti muskovoliitti.

Monivärit, sateenkaarivärit, heijastavat pinnat ja värit kivissä tuovat ajatuksiin uusia visioita ja oivalluksia. Värillinen kalkopyriitti, hematiitti, spektroliitti, labradoriitti, sateenkaari kuukivi, sateenkaari obsidiaani, kultainen obsidiaani, hopea obsidiaani, galeniitti ja vismootti.

Toivon sinulle uutta löytämisen iloa väreistä ja niiden ilmentämisestä

Rakkaudella,

Sari McGlinn

Tekijä: Sari McGlinn

Kursseja, ammatillista koulutusta, luentoja, artikkeleja, kirjoja sisäiseen hyvinvointiin ja kivillä hoitamiseen liittyen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s